You’re viewing a version of this story optimized for slow connections. To see the full story click here.

MEC HQ

Adventure starts here

Story by MEC 09 de octubre de 2014

MEC MOVEs TO NEW HEADQUARTERS: CROSSFIT LUNCHES AND YES, THERE'S A CLIMBING CAVE

On Friday October 24th, 2014, Canada’s leading outdoor retailer, MEC, relocated its headquarters into a next generation green building that was designed to encourage #mecstaffer health and activity, drive innovation and tread an extremely light environmental footprint.

Please contact Andrew Sutherland, andrew.sutherland@mec.ca, for questions and for high-res photographs.

MEC_Ext-322.jpg
Screen Shot 2014-10-13 at 1.38.11 PM.png
Screen Shot 2014-10-13 at 1.38.54 PM.png
Screen Shot 2014-08-29 at 9.07.00 AM.png
Screen Shot 2014-10-13 at 1.39.16 PM.png
Screen Shot 2014-10-13 at 1.40.05 PM.png

Movement is almost mandatory

On-site cross-fit gym, yoga on the green roof, pro bouldering cave, massive bike room and a four-storey steel staircase. There’s even a nap room where staff can recharge before their next adventure.

MEC-275.3.jpg
MEC-472.2.jpg
MEC-410People.jpg
33.jpg

fresh air floods the space

Fresh outdoor air is drawn from MEC’s rooftop vents and circulated through the building at low velocity.

The narrow building means that natural light penetrates to the centre of the space.

Our ‘blue roof’ captures rainwater for toilets and irrigating the roof-top garden. The facility will provide 80% of non-potable water needs.

MEC-869.2.jpg
5.jpg
23.jpg

The building is designed to achieve LEED Platinum certification, exceeding the city’s requirement of LEED Gold for commercial rezoning projects.

And our windows open!

MEC-403.2.jpg
24.JPG
10.jpg

The look goes as follows:

Glass, wood and steel.

Proscenium Architecture and ultra modern Haworth workspaces with height adjustable desks.

Grasses, wildflowers and rose hedgerows provide habitat and food for songbirds.

You didn’t think we’d forget the songbirds, did you?

MEC-648People.jpg
MEC-337People.jpg
sparrow.jpg
MEC-940People.jpg
MEC-951.jpg
MEC-766People.jpg
MEC-607.jpg
MEC-1002People.jpg

Good neighbours

We’re proud to be a part of the emerging False Creek Flats community of East Vancouver. Meet some of our new neighbours!

Screen Shot 2014-10-09 at 12.25.59 AM.png
New_Brewery_Painting.jpg
Screen Shot 2014-10-09 at 12.28.53 AM.png
7KLiq4Wk5vPgJ-w7NlbKZTB3_ydmtkKMCPIJ0PgcdcU.jpg

MEC HEADQUARTERS QUICK FACTS

• As of Friday October 24th, 2014, MEC’s headquarters will be located at 1077 Great Northern Way, Vancouver, BC.

• MEC’s new headquarters will replace the co-op’s existing offices (at 149 West 4th Ave) that MEC has long outgrown. MEC first moved into its old head office in 1999. The space was designed to hold 175 people and ended up holding 275 (cramped) people in the final year.

• With the move, 300 people are working out of our new HQ. Their jobs involve member service, store support, product development, supply chain, IT, marketing, sustainability and administrative functions.

• HQ’s location (near transit, along a greenway, across from a park) was specifically chosen for the opportunities it provides employees to bike or bus to and from work, and to exercise in the nearby green space.

• The bike storage room (in the basement) holds some 128 bikes, or approximately one bicycle for every three employees.

• The bouldering ‘cave’ offers our resident climbers opportunities to set and solve complex problems. The cave continues MEC’s rich climbing tradition.

• The multi-purpose room on the main floor will be used for large gatherings (including future AGMs) as well fitness and yoga classes. Visible from outside, people will see active lifestyles on display.

• The rooftop patio includes a garden area featuring fruit trees and planter boxes for growing vegetables in season.

• The building is designed to achieve LEED Platinum certification, exceeding the city’s requirement of LEED Gold for commercial rezoning projects.

• MEC developed several of Canada’s first green retail buildings. Three stores are LEED Gold Certified – three others are on track for the same.

• The building is estimated to be 70% more energy efficient than conventional commercial buildings (based on the Model National Energy Code for Buildings, or MNECB). It is estimated to provide a 60% reduction in demand for potable water.

• Designed by Proscenium Architecture & Interiors

HIGH HIGH 2.jpg